Reisipuut

Reisipuut ovat ne osat portaista, jotka kannattavat porrasaskelmia. Reisipuita on olemassa kahta eri tyyppiä: vakioireisipuut ja satulareisipuut.
Avoportaat vakioreisipuilla
Umpiportaat vakioreisipuilla

Vakioreisipuut

Vakioreisipuut kulkevat rapun sivussa. Vakioreisipuissa on jyrsityt urat, joihin jokainen porrasaskelma kiinnitetään ruuveilla. Vakioportaat ovat yksinkertaisia asentaa. Jokainen porraskaarre asennetaan ensin yhteen erillisinä porraselementteinä jo puusepänliikkeessämme. Asennuspaikalla aloitamme asentamalla alimman elementin, jonka jälkeen seuraava elementti kiinnitetään ja ruuvataan kiinni seinään.
Avoportaat satulareisipuilla
Umpiportaat satulareisipuilla

Satulareisipuut

Satulareisipuut kulkee portaiden alla ja askelmat lepäävät reisipuun päällä. Satulaporras voi joskus olla hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun portaat rakennetaan kahden seinän väliin. Umpiportaissa reisipuut ovat näin täysin huomaamattomia. Satulaportaat asennetaan paikan päällä pala palalta. Ensin asennetaan reisipuut ja sen jälkeen porrasaskelmat. Jos portaiden molemmilla puolilla on seinät, askelmat voidaan sovitella paikan päällä seiniä mahdollisimman hyvin myötäileviksi.